"Hèctor López Bofill va néixer a Badalona l’any 1973, és professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra i és membre de la plataforma Sobirania i Progrés. López Bofill també és conegut per la seva faceta com a escriptor, guanyador del Premi Josep Pla amb el llibre ‘L’últim evangeli’ l’any 2003 o del premi Ciutat de Palma amb l’obra ‘Les genives cremades’ l’any 2004. Forma part del nou moviment intern que ha aparegut a dins d’ERC, ‘Esquerra Independentista’
P. Com va sorgir la idea de crear un moviment crític dins d’ERC sota el nom d’Esquerra Independentista?
R. El moviment té per objectiu forçar un canvi de rumb a la direcció d’ERC en sentit independentista i social. Apareix sobretot arran del pacte d’Entesa, quan ERC perd caràcter sobiranista, excessiva absorció del PSC en els temes nacionals i paràlisi d’aquests temes, que en el seu moment van justificar el pacte de govern. Hi ha una paràlisi social per què hi ha una paràlisi nacional, un dèficit que ens porta a constituir Esquerra Independentista.
P. O sigui, que fa temps que s’està gestant.
R. Ja fa mesos, però amb els resultats electorals nosaltres hem constatat que hi ha un ascens de l’independentisme, un ascens que no es veu a ERC. Esquerra el que ha de fer és aglutinar els diferents sectors independentistes quan aquest tema torni a ser a la seva agenda política. A la vegada, també constatem que la independència pot ser una opció majoritària per la incertesa de l’Estatut i una més que previsible sentència desfavorable del Tribunal Constitucional, tot provocant la liquidació de qualsevol línia autonomista o federalista amb Espanya. Estem davant un moment cabdal i veiem que la direcció d’ERC no està oferint respostes. Hi ha una humiliació al poble català i la direcció no està fent res.
P. Ara són 200 adherits. Creu que podran captar més militants d’ERC?
R. Sí, de fet ja hem rebut allaus d’adhesions i confiem en aplegar un bon número de militants. Aquesta és una iniciativa arrelada a sectors de la base del partit i del territori.
P. Per fer més força sobre la direcció d’ERC, tenen previst contactes amb Reagrupament.cat?
R. Nosaltres trobem a faltar a Reagrupament.cat un pronunciament sobre política social. El full de ruta cap a la independència ha de ser cap a un estat català del benestar. Hi ha plantejaments en l’àmbit socio-econòmic que no compartim. Això no vol dir que no valorem la seva iniciativa i que no considerem que dintre de Reagrupament.cat hi ha gent vàlida que caldrà tenir en compte en el futur d’ERC.
P. Creu que l’actual direcció d’ERC ha perdut alguns dels principis d’Esquerra, com la reivindicació de la independència de Catalunya?
R. Un dels problemes de la direcció d’ERC és que amb una conjuntura favorable per l’independentisme no ofereix un full de ruta que porti a la construcció d’un estat propi.
P. La solució que vostès proposen passa per un canvi a la direcció d’ERC?
R. Passa per la fermesa en la defensa del patrimoni ideològic i passa per reclamar un canvi en les maneres de fer de la direcció del partit. Apostem per una direcció més col•legiada i consensuada amb diversos lideratges i en cas de continuar al govern, que hi hagi una separació entre el govern i el partit. Així, el partit té les mans lliures pel missatge ideològic. Si això ha de comportar un canvi de persones no ens hi oposaríem.
P. Són més crítics amb Carod-Rovira o bé amb Puigcercós?
R. Nosaltres som crítics amb el conjunt de la direcció.
P. Van lligats els futurs polítics de Carod-Rovira i Puigcercós?
R. Això ho hauran de decider ells i dependrà de la seva capacitat d’escoltar les bases i de reaccionar políticament.
P. Alguns opinadors han apuntat que Esquerra Independentista té al darrera la complicitat de Joan Puigcercós. És cert?
R. Això no és veritat. Esquerra Independentista sorgeix com a conseqüència de la inactivitat que percebem en els membres de la direcció d’ERC.
P. La decisió de Portabella de no reeditar el tripartit a Barcelona té el suport d’Esquerra Independentista?
R. No podem estar d’acord amb la sensació de rància ideològica que suposa canviar de plantejaments de fons davant la conjuntura electoral.
P. Un congrés extraordinari podria desembocar en un trencament del tripartit a la Generalitat?R. És una opció. L’altra opció i la que postulem és la renegociació del pacte de govern. La militància ha paït molt malament un acord precipitat, els beneficis del qual no s’han vist per enlloc.
P. S’arribarà algun dia a convocar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya?
R. Sí, els promotors d’Esquerra Independentista, que expressem una renovació generacional, posarem tot l’esforç de l’acció política en veure aviat un referèndum d’autodeterminació.
P. En el moviment hi ha diverses persones, com Pere Aragonès. Això vol dir que les JERC també demanen un canvi a la direcció d’ERC?
R. Dins del moviment, Aragonès no representa a les JERC com a institució. Ara bé, és veritat que tenim molt de suport en el sí de les joventuts d’Esquerra Republicana."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada