dimecres, 20 de juny del 2007

ERC serà clau a Tortosa

Reprodueixo les paraules que escrivia el president de la Federació de l'Ebre, i flamant alcalde -a pocs vots de la majoria absoluta- de Deltebre, arran de l'expulsió d'ERC del govern de Tortosa. A la vista del ressultats assolits a Tortosa, les coses no han anat com s'esperava. Caldrà, doncs, reflexionar per veure on ens hem equivocat. I que cal fer.



"La confiança d’ERC respecte als socis del tripartit a les Terres de l’Ebre està en hores molt baixes. Fa uns mesos, mentre els dirigents de les federacions socialistes del Camp de Tarragona i de l’Ebre ens exigien a ERC suport a una moció de censura contra el president convergent al Consell Comarcal del Baix Ebre, els socialistes ens arrabassaven la presidència del Consell Comarcal del Priorat per donar-la a CiU. Ara, de nou, Joan Sabaté trenca el pacte a Tortosa amb ERC a partir d’una batussa de col·legi. Sabaté passa a governar Tortosa amb el suport de Franquet, Lluesma i Faura, un pacte conservador pràcticament idèntic al que es va establir en l’anterior legislatura.

És de lògica que amb aquests antecedents, des d’ERC ens replantegem moltes coses. La primera de totes, la voluntat real del PSC de mantenir una col·laboració prioritària i estreta amb ERC. Cal afegir, als antecedents anteriors, la línia discursiva del portaveu socialista a Amposta carregant durament contra el nostre grup municipal, o la reacció visceral del president del PSC a les Terres de l’Ebre, Joan Sabaté, a les desafortunades declaracions del conseller Carretero carregant en una atenció a la premsa contra tres dels consellers d’ERC al Govern de la Generalitat. És evident que en aquest context es fa molt difícil fer plantejaments de col·laboració en l’àmbit local entre les dues forces polítiques mentre el PSC no canviï d’una manera radical les seves actituds contra el nostre partit.

Per voluntat del senyor Sabaté, és obvi que també ens veiem obligats a canviar el nostre paper a l’Ajuntament de Tortosa. La gran feina feta pels nostres regidors a l’Ajuntament des del govern queda estroncada. S’havia aconseguit, en pocs anys, fer de Tortosa la capital indiscutible de la cultura a les Terres de l’Ebre, treballant, gestionant, oferint al territori una programació cultural diversa, arriscada i de qualitat. Així és com es forgen les capitals i no pas sobre debats estèrils. A partir d’avui, ERC continuarà treballant per Tortosa des del seu grup municipal, des del govern de la Generalitat, però també des d’una secció local amb molta força, una secció que en els darrers 5 anys s’ha multiplicat per tres i que ha posat el seu sostre electoral a la ciutat per sobre dels 4.000 vots, molt prop del 24 %.

ERC compta avui a Tortosa amb valors polítics de gran vàlua, persones de gran projecció per a la ciutat i per a les Terres de l’Ebre, com són Lluís Martin Santos, des de l’Ajuntament, o Josep Felip Monclús, des del Govern de la Generalitat, persones que sense cap mena de dubte aposten per un model de ciutat ambiciós que ha de dur a Tortosa a ser, després de moltes dècades, el motor que les Terres de l’Ebre necessiten, una ciutat preparada per assumir el repte conjunt del territori d’esdevenir vegueria, d’esdevenir província, d’esdevenir circumscripció judicial i electoral. Aquest és el missatge extraordinàriament positiu i engrescador que el conseller Carretero ens va transmetre en l’entrevista. Llàstima que alguns es vulguin quedar amb un titular desenfocat. Llàstima que alguns vulguin tirar mà del populisme —tortosinisme i antitortosinisme—. Llàstima que algú hagi vist en les paraules malinterpretades de Carretero una oportunitat per crear una cortina de fum davant la insatisfacció general de la ciutadania de Tortosa, i, de passada, tallar el cap d’un partit que segons les enquestes creix molt a Tortosa, d’un partit que, pesi a qui pesi, tindrà un paper clau per al futur de la ciutat.

Ara és l’hora que amb les mans lliures, i amb la força que tenim i la que se’ns pronostica, ERC aporti a Tortosa un projecte d’ambició amb el territori."